L’amiant als nostres edificis

L’amiant és un mineral fibrós constituït per silicats complexos de ferro, alumini i magnesi, principalment. A Espanya comença a utilitzar-se a partir dels anys 40, arribant al seu màxim esplendor als anys 70. Fins l’any 2001, que se’n va prohibir totalment l’ús, es va utilitzar en activitats molt concretes. La majoria dels edificis construïts entre 1965 i 1984 contenen amiant, tant en els elements constructius com en les instal·lacions.
El perill del mineral apareix quan es desprenen les fibres que el composen, si el material està intacte no en desprèn, però si ha patit danys, sí. A més, amb el deteriorament del pas dels anys és inevitable l’alliberament de les fibres; la vida útil de l’amiant en fibrociment, que és el material on més ús ha tingut l’amiant, és inferior als 35 anys.
Es recomana retirar l’amiant quan està danyat o quan s’ha acabat la seva vida útil, sempre de manera controlada i amb garanties de seguretat perquè la inhalació d’aquestes fibres provoca malalties molt greus.
Consulta el teu Tècnic de capçalera, ell pot identificar si hi ha amiant al teu edifici i fer un pla de treball de desmuntatge.
Ahir, a TV3, també en van parlar:
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/creix-la-preocupacio-per-lamiant/video/5865751/